skip to Main Content
Maassluis 010 591 19 80 of Vlaardingen 010 435 48 77

Een voorkomende klacht bij mensen met een volledig kunstgebit dat het niet goed blijft zitten. Met een klikvaste oplossing kunnen wij voor zorgen met nauw samenwerking van de implantoloog in ons praktijk  dat uw kunstgebit weer goed vast zit: een kunstgebit op implantaten.

Wanneer worden implantaten toegepast?

Als een “normale” gebitsprothese niet meer de gewenste resultaten geeft en u klachten blijft houden. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft Uw onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Hierdoor schuift Uw gebit over het tandvlees met daaronder het kaakbot, die klachten gaan veroorzaken. Bij een bezoek aan ons kunnen we beoordelen of het plaatsen van de implantaten noodzakelijk is. Er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaten in te kunnen verankeren. Het kaakbot en tandvlees moet gezond zijn. Roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelig invloed op het plaatsen van de implantaten.

Wat is een implantaat

Een implantaat is vergelijkbaar met een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee of vier implantaten voldoende. Een implantaat wordt meestal gemaakt van titanium en heeft een keramische buiten laag. Dit zijn beiden materialen die door het lichaam niet worden afgestoten. Een implantaat heeft een doorsnede van ongeveer 4 millimeter en is 10 tot 16 millimeter lang. Het implanteren gebeurt altijd bij de implantoloog onder plaatselijke verdoving.

Een implantaat in de bovenkaak is zeldzaam; implantaten in de onderkaak daarentegen komen veelvuldig voor. Als uw kaak geheel genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

Tandprotheticus en implantoloog

Een implantoloog is een tandarts die zich na zijn/haar opleiding heeft gespecialiseerd in de implantologie. De tandprotheticus en implantoloog werken op het gebied van de implantologie nauw samen. Ze verwijzen naar elkaar en hebben duidelijke, onderlinge afspraken. Na Uw bezoek bij ons en beoordeling van uw mond maken wij voor U een afspraak voor een intakegesprek bij de implantoloog met wie wij samenwerken in onze vestiging in Maassluis.

Als U de implantaten heeft gekregen  wordt U verwezen naar ons voor het maken van een nieuw gebitsprothese op implantaten. Wij zorgen dus voor het uitneembare deel en de implantoloog voor het vastzittende del in het kaakbot.

Afspraken bij de implantoloog

Bij de intakegesprek wordt de gezondheidslijst samen met U doorgenomen: gebruik van medicijnen, eventuele complicaties of medische problemen, allergieën. Na de mondonderzoek  wordt een kaakoverzichtsfoto gemaakt. Aan de hand van het onderzoek en de foto maakt de implantoloog een behandelplan.  Tevens gaat hij de aanvraag voor vergoeding bij Uw verzekeringsmaatschappij indienen. Als uw zorgverzekeraar de implantaatbehandeling vergoedt,  wordt een afspraak gemaakt voor het plaatsen van de implantaten. Na deze ingreep wordt Uw  huidige gebitsprothese indien noodzakelijk aangepast. Na een ingroeiperiode van ongeveer 6 weken onder implantaten – 3 maanden boven implantaten –  komt u weer terug bij de implantoloog die de vastgroei van de implantaat en genezing van de kaak controleert. Na deze behandeling zal de implantoloog u terugverwijzen naar onze praktijk.

Het maken van de onderprothese op implantaten

Nadat de implantaten zijn vastgegroeid in uw kaak, wordt u terugverwacht bij onze praktijk. Er zullen opnieuw enige afspraken nodig zijn voor het aanmeten van uw nieuwe ondergebit of voor het veranderen van uw nieuwe gebitsprothese. Het voelt voor ons als uitdaging om uw gebitsprothese perfect te laten aansluiten op de implantaten:

De meest toegepaste systemen zijn:

  • Drukknoppen
  • Steg – bruggetje tussen de implantaten.

Na het plaatsen van het gebit op implantaten maken wij een aantal afspraken voor controles.

U wordt om de half jaar opgeroepen door de implantoloog voor de controle van uw steg en implantaten.

Reiniging is van cruciaal belang

Implantaten gaan in principe lang mee. Een goede hygiëne voor uw mond en uw prothese is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten.

De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast moet u regelmatig naar de implantoloog of mondhygiënist om uw implantaten te laten reinigen. Van even groot belang is het schoonhouden van de gebitsprothese en de mondholte. Om deze te laten controleren dient u een aantal afspraken met onze praktijk te maken.

Back To Top